Buitenverlichting in de strijd tegen inbraak

Buitenverlichting in de strijd tegen inbraak.

afbeelding-buitenverlichting2

De dagen worden korter en, het inbraakseizoen gaat van start. Ja, zo’n seizoen bestaat echt! Daarom is buitenverlichting zo belangrijk.

Als ’s avonds je huis in het donker in gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat er niemand thuis is en dat hij ongestoord zijn gang kan gaan.

Inbrekers kiezen voor 95% gemakkelijke doelwitten uit, en een huis dat er verlaten uit ziet, nodigt uit om aan de gang gaan. Je kan daar met goede verlichting gemakkelijk iets aan doen en met goed zicht in en om het huis. Je verhoogt daarmee je energie-rekening wel een beetje, maar je huis opengebroken aantreffen,, en zien dat je vele dure spullen kwijt bent, is nog veel erger.

Inbraakslachtoffers voelen zich maandenlang, vaak zelfs langer, niet veilig in hun huis, niet alleen door de verloren spullen maar vooral ook door het vervelende en knagende gevoel dat er iemand in hun huis geweest is en dat hij terug kan komen. Lees dit artikel hierover.

Wek daarom altijd de indruk dat er iemand thuis is!

Als de inbrekers er zeker van zijn dat er iemand in huis is, schrikt hen dat immers af.

Denk er aan de buitenverlichting buiten het directe bereik van inbrekers te plaatsen, liefst boven de drie meter. Vergeet niet dat de sterkte van het licht op de grond vermindert met té hoge bevestiging: verdubbel je de hoogte, dan vermindert de lichtsterkte met een kwart.

Zorg voor vandaalbestendige armaturen en ook de buitenlamp en de bekabeling moeten buiten het bereik van saboteurs bevestigd zijn. De buiten- stopcontacten kan je het beste uitschakelen, niet alleen kunnen inbrekers dan geen opzettelijke kortsluiting veroorzaken,, maar ze kunnen dan ook geen gebruik maken van sterk elektrisch gereedschap zoals slijpschijven en boormachines  …( tegenwoordig werkt alles op batterijen, maar deze zijn nog lang niet zo sterk als machines die werken op het lichtnet).

Kies bij buitenverlichting een lichtsterkte die vergelijkbaar is met straatverlichting en voor breedstralende armaturen. Gebruik energie-zuinige lampen, maar let op met bepaalde spaarlampen, want bij sommige duurt het een hele tijd voor ze op volle sterkte branden,, vooral als het buiten koud is. En dan verlies je het afschrik-effect bij inbrekers.

Gebruik daarom de moderne led-lichtbronnen, deze zijn zeer zuinig en gaan jarenlang mee. Er zijn led-lampen op de markt die 18 watt leveren, wat vergelijkbaar is met een halogeenlamp van 300 watt! En zo’n lamp gaat wel dertig jaar mee.

Veiligheid rondom het huis dankzij de bewegingssensor.

Zodra iemand dichtbij je woning komt, spring het licht meteen aan. Een bewegingssensor reageert dankzij de passieve infrarood detectoren ( PIR) alleen bij bewegende warmtebronnen, maar niet op een wapperende tak en dergelijke. Wanneer je op de oprit rijdt, gaat hij ook aan, wat parkeren en het uitstappen en stuk veiliger maakt. Wat zeker belangrijk is, is de reikwijdte en de detectiehoek van zo’n lamp. Die kun je zelf instellen.

Denk niet alleen aan licht buiten je woning maar zeker ook aan binnen. Plaats lampen die aangesloten zijn met een tijdschakelaar ( deze zijn gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen in doe-het-zelf-zaken). Stel de schakelaars zo in dat ze niet allemaal tegelijk aangaan en verander om de paar weken ( zeker in de winter) de interval van die lampen, zodat het tijdstip verandert, want een inbreker heeft meer tijd dan een werkende mens en die kan lang op de loer liggen. Als het licht altijd op hetzelfde tijdstip aan- en uit-gaat, weet hij dat er niemand thuis is

Je kan ook een paniekschakelaar installeren, boven je bed eventueel. Waarmee bij onraad alle verlichting in huis in één keer aangaat. Dat schrikt nog eens af!

Je kan tegenwoordig ook je lampen op afstand bedienen door middel van je smartphone of pc. Handig als je onderweg bedenkt dat je vergeten bent de lichtpunten in te stellen.

Wil je meer tips? Lees dan zeker mijn e-book Hoe Inbrekers Te Werk Gaan

www.beveiligingsmentor.be 

Laat je motorfiets niet stelen!

 

motorfiets-afbeelding3

Laat je motorfiets niet stelen!

Deze keer een iets langere blog van een ex- motorfietsrijder.

Het laatste wat je wil als motorrijder, is dat je maatje gestolen wordt. Toch zit het fenomeen” diefstal van motorfietsen” de laatste jaren in de lift.

Nochtans kan je via een aantal slimme handelingen je motorfiets al heel goed beveiligen!

De eerste tip is logisch: parkeer altijd slotvast! Koop een goed slot: sloten met een ‘ NF ‘ of ‘ ART’ keurmerk werden grondig getest en bieden een goede bescherming.

Combineer verschillende sloten, een stuurslot alleen is niet voldoende. Deze breek je sneller open dan je denkt. Denk daarom ook aan een beugelslot, ketting met hangslot en een schrijfremslot. Een slot heeft weinig nut als het niet efficiënt gebruikt wordt dus:

Hecht je sloten zo veel mogelijk vast aan de ‘ vaste wereld’ of aan een andere motorfiets.

Laat het slot niet op de grond hangen.

Maak het zeker niet vast aan een makkelijk te demonteren onderdeel.

Bevestig je schrijfremslot aan het achterwiel( want als je het aan het voorwiel plaatst kan de dief, nadat hij het stuurslot gemakkelijk heeft stukgemaakt,  er een skateboard onder plaatsen en zo de motor wegduwen naar een rustiger plaatsje om daar verder te doen! En zoiets bij het achterwiel doen maakt het draaien moeilijker). En als je kunt, plaats het schijfremslot met de sleutelopening naar achter, zo kunnen ze het slot niet open ‘ picken ‘.

Probeer kettingsloten of beugelsloten zo hoog mogelijk vast te zetten aan de motor. Op die manier kan de dief met een betonschaar de grond niet gebruiken als hefboom-effect door er met het hele gewicht aan de andere kant te gaan hangen. Dus het kettingslot of beugelslot mogen de grond niet raken! Maak dat je tenminste twee verschillende sloten hebt ( naast je stuurslot), zodat de dief (te) veel tijd nodig heeft om je motor te stelen. Dieven tillen vaak de motor in een open busje of op een aanhanger, om later de sloten rustig aan open te krijgen. Vandaar dus dat je de sloten moet vastzetten aan een paal, dan moeten ze op locatie het slot met geweld forceren, en dat wekt dus aandacht.

Vergeet niet: elk slot kan na verloop van tijd open! Het gaat erom dat de dief teveel tijd moet steken in het stelen van de motor en het dan opgeeft. Dit geldt hetzelfde voor je woning, zie mijn blog……

Voorzie je motor van een startonderbreker( de meeste hebben dit al) en ook een alarm systeem. Maar ga na of het een laag stroomverbruik heeft, zodat het de batterij niet uitput. Vermijd dat het merk te zien is. Wel opletten: sommige alarmsystemen zijn te omzeilen met een bus purschuim!

Er bestaat natuurlijk ook een GPS –tracking systeem zoals bijvoorbeeld TrackJack. Met dit apparaatje kan je zien waar je motor staat via je smartphone. Je kan zelfs zien als het apparaatje van de accu wordt losgekoppeld of bij sabotage. Niet elke dief heeft ‘ jammers ‘ om dit uit te schakelen, dus zeker een overweging waard. Je kan zo een trackingsysteem trouwens zelf maken met een oude telefoon!

 

Parkeer je motor op een drukke plek. Beter een drukke plek dan een rustig straatje. Er lopen constant mensen langs en dit kan er voor zorgen dat de dieven een andere uitkiezen, want ze gaan een moto stelen als ze dat van plan zijn, daar kun je van op aan. Is het niet de jouwe, dan een andere .

In de garage plaats je je motorfiets best voor je wagen. Beveilig hem door middel van een muur-of grondverankering. Laat natuurlijk geen gereedschap rondslingeren, dieven maken hier handig gebruik van.

Laat je sleutels natuurlijk niet in het slot steken, ook al heb je een goed beveiligde garage!

Heb je geen garage? Plaats dan je moto onder een afsluitbare hoes in het zicht van je living of slaapkamer en onder een lamp.

Verkoop je je motor?

 • Laat niet zomaar iemand een proefrit maken. Vraag steeds hun identiteitskaart en rijbewijs. Toon de motorfiets nooit op de plaats waar hij gestald staat! En spreek af op een publieke plaats. Geef van tevoren aan dat je een foto maakt van de persoon die interesse heeft, wilt hij dat niet, dan weet je dat er iets niet klopt.
 • Dieven willen nog wel eens autosleutels afgeven, maar wie zegt dat deze sleutels bij zijn auto horen? En dat die auto niet gestolen is?
 • Let ook op voor voertuigen die je volgen. Rij anders een blokje om of naar een publieke plaats.
 • Als iemand naast je komt rijden, en je teken doet alsof er iets  scheelt met je motorfiets, stop dan niet op afgelegen plaatsen, het kan een list zijn.
 • Maak een uitgebreide beschrijving van het voertuig, en denk ook aan: contactsleutel nummer, merk van de velgen, rem type, uitlaat type, herkenningspunten zoals deuken- krassen- stickers- roest…. Verzekeringspolis nummer, tel. nummer makelaar….

Laat natuurlijk je motor goed verzekeren, er zijn verschillende mogelijkheden voor een nieuwe of oudere motor. Je kan de motor bij sommige verzekeringen ook laten verzekeren tegen de aanschafwaarde. Betaal je € 4000 en ze stelen hem na 2 jaar, krijg je die € 4000 terug ipv van de dagwaarde op het moment van de diefstal. Check ook elk jaar de voorwaarden van de polis!

Heb je mijn gratis e-book al gelezen waar nog meer tips in staan?

www.beveiligingsmentor.be

 

 

 

Wie zich veilig waant, wordt het hardst getroffen

Alarm

Als je je té veilig waant, dan kun je sneller met een inbraak te maken krijgen.

Inderdaad, de meeste slachtoffer van een inbraak zijn zij die dachten dat ze veilig waren. Diefstal maakt zeventig procent van alle criminaliteit uit! Dit is toch een verbazend hoog cijfer.

Je vraagt je af waarom de mensen er nog steeds niets aan doen om hun spullen én belangrijker, hun veiligheidsgevoel te beschermen door preventief op te treden. Lees deze blog over mensen die een inbraak hebben meegemaakt!

Ik kijk er constant van op, dat de meeste mensen wachten tot er een keer ingebroken wordt en dan pas iets doen! En het is helemaal niet zo moeilijk of duur als je zou denken om er wel degelijk iets aan te doen. Je veilig voelen is een instelling.

Van groot belang is dat de potentiële inbreker al bij zijn verkenning ziet dat de woning goed beveiligd is. De overgrote meerderheid van de inbrekers is een ” gelegenheidsinbreker”. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat hij in één oogopslag ziet, dat hij het heel moeilijk zal hebben bij de inbraak.

Je kan alle deuren en ramen van binnen uit vergrendelen, zo zal hij het moeilijk hebben om binnen te komen.

Maar doordat hij de grendels niet kan zien, zal hij het toch proberen, met braakschade tot gevolg, en omdat de meeste hendels van niet al te beste kwaliteit zijn, zal het hem in de meeste gevallen gewoon ook nog lukken binnen te komen.

Het is daarom aan te bevelen om voor veiligheidsbeslagen aan voor-en achterdeur te zorgen, maar ook dat die deuren voorzien zijn van een tweede slot dat van buiten af te zien is.

Bij elke inbreker loopt er een interne klok die start als hij aan zijn ” daad ” begint en eindigt als hij de woning of het pand verlaat met zijn buit.

Maar hoe meer ‘ zijn ‘ klok naar het eindpunt toeloopt, hoe nerveuzer hij wordt en hoe vlugger hij zijn poging wil staken. Dit zeggen de politiediensten en ik kan dat alleen maar beamen.

Ik weet dit omdat ik, buiten mijn jarenlange ervaring, acht jaar als cipier gewerkt heb en met verschillende inbrekers in de gevangenis gepraat te hebben. Ze vertelden me allemaal hetzelfde verhaal: als het té lang duurt, voelen ze dat ze gepakt kunnen worden of dat er iemand aankomt.

veiligheidsklok

 

Zorg er gewoon voor, dat je goede sloten hebt die minstens 3 minuten inbraakwerend zijn, deze zijn gekeurd en hebben een keurmerk. Vraag daarnaar. Deze zijn veilig.

Het is bewezen dat een inbreker na drie minuten zijn poging staakt als hij nog niet binnen is, en daar kun je voor zorgen, of ik natuurlijk :). Vergeet niet: mijn advies houdt inbrekers buiten!

Heb je mijn gratis boek al gelezen Hoe Inbrekers Te Werk Gaan?  voor nog meer tips

www.beveiligingsmentor.be

9 tips om je tuinhuis of schuur te beveiligen

 

Beveilig je tuinhuis foto

Beveilig je tuinhuis!

Hier kan je zien hoe je met 9 tips je tuinhuis of schuur kan beveiligen. De meeste tuinhuizen en schuren zijn helemaal niet beveiligd. Waarom niet? Omdat de meeste mensen denken dat inbrekers alleen op tv’s en geld uit zijn, en dat die meestal in huis te vinden zijn. Maar dat is eigenlijk heel naïef gedacht!

Niet alleen kost een dergelijke fiets tegenwoordig meer dan duizend euro, dat geldt voor een goede racefiets of een elektrische fiets. Daarnaast staan er vaak tuinmeubilair en kostbare tuinmachines in het tuinhuis of de schuur.

Toch zijn dat niet de belangrijkste redenen waarom je je tuinhuis of schuur zou moeten beveiligen!

Zo’ n tuinhuis heeft meestal dunne ruiten, en een slot met zo’n ouderwetse dikke sleutel ( die al geopend kan worden met een kromme spijker! ) in plaats van een cilinderslot. Vaak is ook de houten constructie te licht en te dun om er een degelijk tegenstuk op te plaatsen. Bovendien ligt het tuinhuis meestal wat van het huis vandaan en is het er vaak donker. Ideaal voor een inbreker dus!

In mijn loopbaan ben ik meerdere inbraken en tuinhuizen en schuren tegengekomen. En het ergste is nog wel dat de inbrekers materiaal uit die bijgebouwen gebruikten om in het huis in te breken: hamers, schroevendraaiers, ladders en koevoeten! Dat was zeer frustrerend voor de bewoners.

Die spullen lagen gewoon bij die mensen op de grond, en de inbraak was dus met hun eigen materialen gebeurd!Beveilig je tuinhuis.

Wat kun je daar tegen doen? Hieronder de 9 tips om je tuinhuis te beveiligen:

 • Laat een goed kwaliteitsslot met bijbehoren en bijzetslot plaatsen op de deur
 • Verminder de doorkijk door middel van folie aan de binnenkant van de ramen en en laat daar extra sloten plaatsen
 • Plaats een smeedijzeren bescherming voor de ramen
 • Plaats buitenverlichting in je tuin met een bewegingsdetector
 • Leg grind rond het tuinhuis, zo maak je het inbrekers moeilijk om geluidloos bij het tuinhuis te komen. Grind vind je in verschillende kleuren en vormen, zodat je het altijd bij je tuinhuis kunt laten plaatsen
 • Als je geen kelder hebt om het werkmateriaal in op te bergen, plaats het dan in een grote ijzeren kist in het tuinhuis die afsluitbaar is met een stevig hangslot
 • Neem foto’s en noteer het merk, type en registratienummer van je apparaten
 • Laat ook geen klinkers of stenen waarmee de oprit gemaakt is, rondslingeren of buiten liggen, want daarmee kan de inbreker eenvoudig de ruit ingooien.

Vergeet niet dat een inbreker altijd denkt : hoe hij met zo weinig spullen en in zo kort mogelijke tijd kan inbreken in een woning of bijgebouw. Een tuinhuis is daar dikwijls een goed middel voor! Dus beveilig je tuinhuis.

Elektronisch beveiligen kan natuurlijk ook, maar bedenk altijd dat deze vorm van beveiligen geen inbraak voorkomt (sloten kunnen dat wel doen), maar een inbraak slechts signaleert en dan moet je maar hopen dat de inbreker zo snel mogelijk weer vertrokken is zonder spullen hebben meegenomen, wat tegenwoordig eerder uitzondering dan regel is.

Lees mijn e-book  HOE INBREKERS TE WERK GAAN

www.beveiligingsmentor.be

Tot de volgende tip!

SelectaDNA

 Voorwerpen beschermen met SelectaDNA

SelectaDNA is het DNA voor voorwerpen

SelectaDNA is het DNA voor voorwerpen als preventie tegen diefstal.

In Belgisch Limburg is Lanaken de eerste gemeente die subsidies geeft voor een markeringspakket voor waardevolle bezittingen. Wanneer je de voorwerpen wil markeren krijg je de helft terugbetaald van een SDNA-kit van maar liefst 89,25 euro.

Hoe dit werkt? Via internet kun je een SelectaDNA 50 Home kit bestellen bij het Nederlandse bedrijf SDNA forensic Marking.

In dit pakket zitten een bijzondere markeringsvloeistof, die een unieke code en ‘ microdots’ bevat, een uv-lampje en waarschuwingsstickers voor op je woning, bezittingen en auto.

Met deze kit kun je vijftig waardevolle voorwerpen markeren zoals kunstvoorwerpen, juwelen, tv’s, laptops… enzovoort.

Let op,, de speciale spray is niet te gebruiken op textiel! De unieke code is in een database geregistreerd. Met die code kan de rechtmatige eigenaar van gestolen voorwerpen worden terug gevonden.

Alleen de eigenaar en de politie hebben toegang tot die database. De vloeistof droogt onzichtbaar op zodat je waardevolle voorwerpen onzichtbaar gemarkeerd zijn.

In de vloeistof, zit een bestanddeel dat onder een uv-lamp oplicht. Met een microscoop kan de kunstmatige DNA- code afgelezen en de eigenaar van de voorwerpen achterhaald worden.

Elke verpakking selectaDNA bestaat uit:

 • een flesje markeringsvloeistof( met uniek DNA en microdots);
 • applicators voor het aanbrengen van de markeringsvloeistof;
 • een uv-lampje
 • waarschuwingsstickers voor op je woning, bezittingen en auto;
 • vijf jaar gratis databaseregistratie
 • een uitgebreide gebruiksaanwijzing

Als je Dendermonde binnenrijdt, zie je meteen al waarschuwingsborden staan dat de eigendommen gemarkeerd zijn met SDNA- vloeistof. Dat soort borden zijn ook bekend in Oost-Europese landen.

Veel mensen denken dat het markeren met SDNA- vloeistof vooral een preventief effect heeft, maar dat het de pakkans niet echt verhoogt. Deze mensen vinden vaak ook dat zo’n kit te duur is…

Zijn zien liever dat iedereen via de preventiedienst zijn waardevolle voorwerpen laat graveren of fotograferen.

Door de torenhoog gestegen prijzen voor verschillende metalen zijn koper en brons een geliefd doelwit geworden voor het dievengilde. Dat geldt ook voor andere metalen, gereedschappen en werktuigen die dan ook regelmatig gestolen worden.

Maar hoe bescherm je de materialen die over het algemeen zonder toezicht in de openlucht gebruikt worden tegen diefstal?

Voor “outdoor”- markering levert SDNA Forensic Marking verschillende standaard –producten en zorgt bovendien voor maatwerk.

In vergelijking met SelectaDNA zijn in SDNA Forensic Marking bedoeld voor metaalmarkering “SDNA microdust” een aantal componenten veranderd, waardoor het zelfs bestendig is tegen temperaturen van 800° C.

SDNA is hét preventie- en opsporingsmiddel gekozen door de KLPD, ProRail en TenneT om in het kader van de “Convenant Koperslag “ bij te dragen aan het terugdringen van koperdiefstal.

Het kan dus ook buiten aangebracht worden, zij het weliswaar in een andere vorm.

Lees mijn gratis e-book hoe inbrekers te werk gaan“!

www.beveiligingsmentor.be

Waarom hebben sommige inbrekers graag dat je een alarm hebt?

 

hoe nuttig zijn .. afbeelding website

Veel mensen denken nog steeds, dat je met een alarm heel veilig bent.

Dertig jaar geleden keek je nog op als er ergens een alarm afging, van bijvoorbeeld een auto, een huis of een appartement.

Tegenwoordig horen de meeste mensen dat niet eens meer. Of beter, ze horen het wel, maar luisteren er niet naar.  Ze lopen door en denken dat het toch wel weer een vals alarm zal zijn.  Of ze zijn bang zich in een moeilijke en gevaarlijke situatie te begeven als ze gaan kijken om hulp te bieden, want een inbreker handelt zelden alleen!

Wat doet een alarm precies? Op het moment dat een inbreker gedetecteerd wordt, begint een sirene te loeien met de bedoeling dat de inbreker zijn actie zal staken.

Maar deze weet ondertussen ook wel dat er niemand van de buren of toevallige voorbijgangers komt kijken, behalve misschien een toevallig familielid.  Binnen één of twee minuten heeft hij aan je spullen en persoonlijke zaken gezeten en buit gemaakt wat hij wil.  Veel heeft hij niet nodig; hij breekt gemiddeld in drie huizen in op één dag, dus één buit maal drie is veel buit.

Al sinds langere tijd kun je het alarm laten doorschakelen naar je smartphone, maar zeg eens eerlijk:  als je in een restaurant zit of op een of andere gelegenheid bent, kan je dan binnen twee minuten terug zijn? En dan nog: ga je meteen naar binnen als je twijfelt of ze daar nog zijn? Je weet toch, dat ze vast niet alleen zijn…

De politie komt, maar die is er ook niet binnen twee minuten, zeker niet in het weekend.  Veel inbrekers plaatsen een medeplichtige die nog weinig ervaring heeft op een hoek van de straat en die belt naar zijn kompanen als de ordediensten arriveren.

Die diensten moeten er bovendien zeker van zijn, dat er een inbreker binnen is.  Die stormen ook niet zomaar het huis in. Door het grote aantal valse meldingen moeten de ordediensten tegenwoordig ook betaald worden, als ze een paar keer voor niets zijn gekomen.

Wanneer is een alarm wel goed?

Als je thuis bent. Als je ligt te slapen en het alarm gaat af, dan kan je lawaai maken gaan maken en roepen dat je de politie al gebeld hebt, of je kunt roepen dat je een wapen hebt….

Vergeet niet dat inbrekers geen confrontatie willen met de bewoners;  ze doen immers meerdere inbraken op één dag en als ze bij een woning niets kunnen pikken, dan zijn er nog genoeg andere waar wel iets te grijpen valt, al is het maar honderd euro waard.

In mijn jaren als cipier heb ik veel met inbrekers gepraat, en een heleboel van hen vertelden me dat het makkelijker inbreken is in een huis met een alarm!

Waarom dat is? Iemand die een alarm laat plaatsen, geeft doorgaans minder aandacht aan de sloten, want hij voelt zich toch wel veilig.  Zoals je in mijn video’s kunt zien, is het echt een koud kunstje om binnen een paar seconden in te breken als je de sloten verwaarloost.

En elke preventieadviseur zal je zonder uitzondering zeggen, dat je eerst de sloten moet aanpakken voor je een alarm plaatst. Lees zeker dit artikel daarover!

Goede sloten, of bouwkundige beveiliging samen met goede organisatorische maatregelen is het eerste en belangrijkste dat je moet doen om jou en je familie veilig te laten voelen.

Zie ook mijn e-book  HOE INBREKERS TE WERK GAAN en wat jij er aan kan doen!

www.beveiligingsmentor.be

Tot de volgende tip!

Hoe nuttig zijn diefstalcijfers

hoe nuttig zijn diefstalcijfers

Hoe nuttig zijn diefstalcijfers?

De officiële criminaliteitscijfers geven geen actueel beeld van de werkelijk gepleegde feiten. Eigenlijk registreren ze enkel de activiteit van de politie en niet die van de criminelen. Dat komt omdat van lang niet elk gepleegd feit ook aangifte wordt gedaan. Dus de vraag” hoe nuttig zijn diefstalcijfers” mag terecht gesteld worden.
Tussen 2005 en 2012 is het aantal inbraken maar liefst verdubbeld, van 35.000 naar 70.000 per jaar! Voornamelijk rondtrekkende bendes uit andere – meestal Oost-Europese – landen zijn voor deze stijging verantwoordelijk.

Flexibel, beweeglijk, opportunistisch

Die landen zijn afhankelijker van criminele geldstromen, waardoor corruptie en misdaad bij hen worden gestimuleerd. Nog steeds wordt nog bijna eenderde van alle vermogenscriminaliteit door deze dadergroepen gepleegd.
De nieuwe bendes zijn ongelooflijk flexibel; het zijn kleine groepen – zeer beweeglijk – die opportunistisch in projectjes met elkaar samenwerken.
Toch is er al jaren een bijzonder forse daling van de criminaliteit zichtbaar, met echter één grote uitzondering: woninginbraken.
Bron: weekblad Humo 4 februari 2016

Tien woninginbraken per dag in Belgisch-Limburg

De Limburgse politiezones doen elk jaar mee met de ‘1 dag niet’-actie. De ‘1 dag niet’-actie is een internationale actie die in 2012 in Nederland begonnen is en sinds 2014 ook in België gehouden wordt.

De actie is bedoeld om mensen er bewuster van te maken hoe gemakkelijk dieven er soms in slagen een woning binnen te dringen. Lees ook dit artikel” wat is de meest gebruikte manier om in te breken”

Slimme camera`s

Als uiterste middel om de inbrekers een halt toe te roepen, zet de provincie Limburg zwaar in op de zogenoemde ANPR- camera’s. Deze slimme camera’s kunnen nummerplaten scannen en zijn zeer geschikt om te helpen bij het oppakken van rondtrekkende bendes.
Er staan op Limburgs grondgebied nu al 37 van zulke slimme camera’s. Toch leveren al die camera’s, preventiecampagnes en anti-inbraakacties nog steeds niet het gewenste resultaat op. Integendeel: het aantal woninginbraken in Limburg neemt alleen nog maar toe.

Bron: het belang van Limburg 1 februari 2016

Dus hoe nuttig zijn diefstalcijfers?

Cijfers zeggen dus zeker niet alles; het is maar hoe ze geïnterpreteerd worden en wie ze publiceert.
Gebruik dus je gezond verstand en beveilig je huis met goede sloten!

Lees mijn ebook “HOE INBREKERS TE WERK GAAN” en hoe jij dat kan voorkomen!

www.beveiligingsmentor.be

 

Een Cilinderkern Uittrekken

Een Cilinderkern Uittrekken

 

Waarom moet je zorgen voor een goede veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag met cilinderkern bescherming? Dat kun je in dit kort filmpje zien!

WhatsApp Buurtpreventie in samenwerking met Inbraakbeveiliging

Whats app Buurtpreventie

WhatsApp Buurtpreventie in samenwerking met Inbraakbeveiliging

“ Twee verdachte jongeren met kap hangen rond aan de kerk”. Zo een berichtje ging rond in de WhatsApp-groep bij mij in de buurt. In een mum van tijd was het hele dorp op de hoogte van het onheil en zette de jongeren het op een lopen. Daarover gaat WhatsApp Buurtpreventie in samenwerking met Inbraakbeveiliging!

WhatsApp-groepen, waarbij burgers elkaar via hun smartphone alarmeren over verdachte personen en handelingen, winnen aan populariteit. “De politie kan niet altijd en overal aanwezig zijn. Daarom moeten ook wij als burgers de ogen openhouden”, zegt de oprichter van een WhatsApp-groep in de buurt.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Door de opkomst van de Social Media hebben de burgers er een handige tool bijgekregen om onheil te signaleren. WhatsApp, een (gratis) chat-dienst op de smartphone, kan ook gebruikt worden om het veiligheidsgevoel in de straat te verhogen.

Whatsapp Buurtpreventie! Het werkt simpel: Een groep mensen uit de straat of een heel dorp installeert de gratis chat-dienst op hun smartphone en stuurt foto’s, berichten of zelfs video’s (wat overigens ook als bewijsmateriaal gebruikt kan worden natuurlijk) naar elkaar bij het zien van verdachte bewegingen.

Dat kunnen personen zijn de al een tijdje rondsnuffelen in een straat, of een verdachte wagen die abnormaal langzaam rijdt in de buurt of een auto die al een tijd geparkeerd staat.

Er moet wel over gewaakt worden dat de WhatsApp-groepen het niet voor andere doeleinden gaan gebruiken. Het heeft geen nut om daar te vertellen wat je aan het doen bent en of je nog moet strijken, daar kan je andere groepen voor aanmaken.

Hier zouden met de andere gebruikers in dezelfde buurt duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden: Eerst het noodnummer bellen van de politie, daarna meld je het verdachte feit in de groep zodat buurtbewoners naar buiten kunnen gaan om de verdachte af te schrikken. Ze kunnen de verdachte ook aanspreken om zijn plannen te storen. Maar let op, je eigen veiligheid gaat voor alles!

Belangrijk is om niet zelf verdere stappen te ondernemen, dat is nog altijd de taak van de politie. Want er kan soms een paniekreactie ontstaan wanneer er iets verdachts geseind wordt. De bedoeling is dat de sociale controle, (wat ook hoort in de Organisatorische maatregen) met de nieuwste technologie wordt verbeterd.

Om het duidelijker te maken in de buurt, zijn er WhatsApp-groepen die stickers hebben laten maken met de tekst:
Alarm WhatsAPP. Bedoeling is dat de leden van de groep een sticker kleven op hun brievenbus of ergens anders waar het opvalt (je ziet ze ook veel op lantaarnpalen tegenwoordig).

Zo zien inbrekers en vandalen dat er zo een groep actief is. In Nederland hebben ze nog een ander krachtig middel om inbrekers duidelijk te maken dat er een WhatsApp- groep actief is in de buurt. Daar werken ze met verkeersborden met de tekst: Attentie! WhatsApp Buurtpreventie.

Ken je mijn gratis e-book boek al: Hoe inbrekers te werk gaan en hoe jij dat kan voorkomen?

www.beveiligingsmentor.be

Persoonlijke verhalen van mensen die een inbraak hebben meegemaakt

 

Inbraak foto

In deze blog laat ik je persoonlijke verhalen lezen van mensen die een inbraak hebben meegemaakt! Ik wil deze mensen heel erg bedanken voor het delen van hun verhaal om anderen duidelijk te maken hoe belangrijk goede beveiliging eigenlijk is!

Het inbraak verhaal van Peter

Om te bedenken dat er beneden aan de trap iemand heeft gestaan en dat je gewoon hebt liggen slapen, is meer dan beangstigend. Ze moeten waarschijnlijk ook de slaapkamerdeur opengedaan hebben en ons hebben zien liggen. Als ik het er zo over heb, krijg ik nog de rillingen.
Je denkt dat het jou niet zal gebeuren, je hoort er wel steeds vaker over, maar je blijft er niet bij stilstaan. Alles lag overhoop, onze kleren, het keukenmateriaal, de kasten en we hebben niets gehoord. Het blijft toch onwezenlijk.
Als je dan opstaat en je ziet je huis in die staat, dan krijg je zo’n benauwd gevoel, heel moeilijk te beschrijven. Het duurt dan ook even voor je de politie belt, omdat je het eerst niet kunt geloven.
Het is nu meer dan een jaar geleden en nog steeds denk ik er elke dag aan voor ik ga slapen. Zijn alle deuren op slot en alle ramen? Gaat het licht af en toe wel aan om ze af te schrikken…?

Het inbraak verhaal van Annick

Wij waren op het moment van de inbraak niet thuis. Toen we de voordeur opendeden wisten we het meteen: er zijn inbrekers geweest. Ja, wat je dan voelt? Eerst ongeloof, dan verbijstering en ten slotte woede.
Alles lag op de grond, ze hadden de matrassen omgekeerd, op de kamers van de kinderen was alles overhoop gehaald.
Natuurlijk waren we dure spullen kwijt, laptop, Playstation, juwelen… Maar wat ze me echt hebben afgenomen is mijn gevoel van veiligheid, dat vind ik erger dan de spullen die ik kwijt ben. Sinds toen weet ik dat iedereen slachtoffer kan worden van inbraak.

Het inbraak verhaal van Robert

Ik doe aan karate en als we vroeger vrienden op visite hadden, zei ik wel eens dat als ze mijn huis zouden binnenkomen, ik ze wel eens wat zou laten zien. Ze zouden meer dan een pak rammel krijgen, want van mijn gezin moesten ze afblijven. Tot we op een nacht vreemde geluiden hoorden…
Het was niet echt luid, maar voldoende om mijn vrouw te wekken. Ze maakte me wakker en ik ging kijken met een nog half slapende kop. Toen ik in de woonkamer kwam, zag ik een van de twee inbrekers met mijn dvd-recorder in zijn handen staan.

Ik keek naar hun en zij keken naar mij; ik kon geen woord uitbrengen. Heel gek, ik als geoefende “vechter” stond daar als aan de grond genageld. Ze renden weg met wat spullen en pas na een tijdje besefte ik wat er gebeurde.
Ik dacht dat het wel zou meevallen op emotioneel gebied maar niet veel later hebben we ons huis verkocht; we konden niet meer slapen zonder de angst dat er misschien iemand binnen was. Ik weet dat het misschien raar klinkt: de spullen die je kwijt bent koop je opnieuw, maar dat gevoel, dat krijg je niet zomaar weer weg. Pas in onze nieuwe huis ebde dat langzaam weg.

Lees zeker mijn gratis ebook om geweldige tips te ontvangen!

www.beveiligingsmentor.be